Taxa pentru plasticul nereciclat va impacta industria de protecția plantelor?

Colectarea și reciclarea ambalajelor produselor de protecția plantelor plasate pe piață reprezintă o prioritate pentru industria noastră. Început acum mai bine de 13 ani, programul SCAPA al AIPROM contribuie la colectarea și reciclarea ambalajelor produselor de protecția plantelor din plastic, metal sau hârtie. În cei 13 ani de activitate, prin programul SCAPA, a fost colectată o cantitate de aproximativ 10.500 tone de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor. În total, în această perioadă a fost reciclată o cantitate de aproximativ 3.800 tone de deșeuri. Deșeurile de hârtie/carton și metal sunt trimise la reciclatori.

Deșeurile din plastic se împart în două categorii:

- deșeuri din plastic HDPE care sunt reciclate și transformate în produse care nu vor intra în contact cu corpul uman: plastic pentru conductori electrici, tuburi și cutii pentru izolații în construcții, țevi de scurgeri/canalizare, containere pentru ulei de motor, indicatoare și separatoare rutiere;

- deșeuri din plastic nereciclabile care sunt incinerate/co-incinerate, fiind valorificate drept combustibil pentru procesul industrial.

Referitor la deșeurile din plastic, autoritățile din România analizează posibilitatea de a aplica o taxă fixă pentru cantitățile din plastic nereciclate. În cursul lunii iunie, autoritățile din România planifică transpunerea în legislația națională a directivei europene (Decizia Consiliului 2053/2020) care impune aplicarea unei cote pentru deșeurile de ambalaje din plastic generate de fiecare stat membru și care nu au fost reciclate. Cota fixată este de 0,80 Euro/kg.

Potrivit declarațiilor ministrului Mediului, Tanczos Barna nu se dorește ca această taxă să fie suportată doar de producători. „Colectarea selectivă încă nu este un atu al sistemului de colectare din România. La un moment dat România va trebui să plătească taxe suplimentare pentru deșeurile de plastic necolectate și nereciclate. Până la sfârșitul lunii iunie va trebui să pregătim o propunere de preluare a directivei. Vom analiza varianta în care această eventuală taxă să fie cât mai suportabilă pentru industrie. Trebuie să vedem actorii care participă în acest lanț de colectare, transport, depozitare, recuperare, reciclare că să nu punem toată povara pe umerii producătorilor”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România.

În 2018, la nivelul Uniunii Europene aproximativ 41,5% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate. Potrivit datelor Eurostat, România a fost peste media UE, reușind să recicleze peste 43% din deșeurile de ambalaje din plastic generate în 2018.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact