Tendințe alimentare: sustenabilitate, super-alimente și știință

Din ce în ce mai mulți consumatori își schimbă obiceiurile alimentare, suficient de mult încât industria alimentară a remarcat tendințe ce au la bază sustenabilitatea, alimentație „înainte de plante” și alimente noi rezultate în urma aplicării biotehnologiilor. Blogul BIOtechNow a scris, recent despre noile tendințe alimentare în postarea cu titlul - „Este Biotehnologia ultimul trend alimentar”.

Aramark, una dintre cele mai importante companii din domeniul alimentar, a lansat o listă cu patru „megatendințe” ce vor fi accesate de consumatori începând cu 2020: feluri de mâncare din surse vegetale, sustenabilitatea alimentară, super-alimente și mâncăruri cu răspândire globală. De remarcat este faptul că biotehnologia este un element important în toate aceste patru tendințe.

1. Cererea de alimente provenite din surse vegetale va crește

Legumele și fructe, alimentele provenite exclusiv din surse vegetale nu mai fac parte doar din coșul de cumpărături al vegetarienilor. Oamenii se preocupă din ce în ce mai mult de sănătatea lor generală și de mediu, iar cererea de produse alimentare pe bază de plante va crește.

A venit momentul să uităm de clasificarea consumatorilor în funcție de alegerile alimentare. Consumatorii nu mai acceptă împărțirea lor în dietetici, carnivori sau vegani. În prezent consumatorii își doresc mai multe opțiuni. Oamenii devin din ce în ce mai flexibili, alegând să mănânce pui cu tofu în loc de unul sau altul.

Biotehnologiile disponibile astăzi pun la dispoziția tuturor mai multe legume și alimente provenite din surse vegetale. Modificarea genetică, permisă în anumite state, le permit fermierilor să răspundă cererilor tot mai crescute de soia și porumb din ultimii 25 de ani. Biotehnologia a fost utilizată pentru a dezvolta un număr tot mai mare de alternative pentru carne, ce au la bază surse vegetale.

Iată câteva produse pe care o să le vedeți mai des la raft:

Alternative pentru lapte. Opțiunile principale precum laptele de migdale sau de soia vor continua să fie în topul preferințelor. La aceste opțiuni se adaugă și laptele de ovăz. La raft găsiți deja numeroase produse provenite din surse vegetale, așa cum este iaurtul sau brânza. Alternative pentru făină. Știți deja că făina integrală este excelentă pentru aportul de fibre. În ultima perioadă, au apărut și alternative obținute din fructe și legume, precum: făina de banane sau făină de mazăre.

Opțiuni proteice: Soia nu mai este de mult singura sursă de proteină vegetală. Alternativele ce vor fi din ce în ce mai populare în 2020 sunt fasolea, cânepa și avocado.

Alternative la zahăr: Din ce în ce mai mulți consumatori caută alternative pentru zahăr, fără a lua în calcul mierea. Se găsesc alternative de îndulcitori obținuţi din rodii sau nucă de cocos.

2. Sustenabilitatea în centrul atenției

Consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la ce pun în farfurie și au devenit mai îngrijorați cu privire la sursa alimentelor pe care le consumă. Consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente sustenabile, cele care provin din surse sigure și care au fost obținute prin aplicarea unor practici agricole prietenoase cu mediul.

Cu ajutorul biotehnologiilor, întregul sistem alimentar este orientat spre sustenabilitate. Biologia sintetică este o știință interesantă care poate înlocui microbii din sol, scăzând cantitatea de pământ care trebuie folosită pentru cultivarea plantelor. În plus, companiile ce lucrează în domeniul biotehnologiilor și-au propus să reducă cantitatea de materiale plastice obținute pe bază de petrol și să dezvolte materiale biodegradabile și compostabile care ne pot oferi oceane mai curate și pești mai sănătoși.

3. Super-alimente

Super-alimentele sunt mai mult decât o etichetă de rebranding pentru a vinde mai multe fructe și legume. Biotehnologiile îmbunătățesc alimentele pe care suntem predispuși să le consumăm mai des. De exemplu, în țările unde orezul este un aliment de bază, ”Orezul de Aur” este o inovație ce oferă nutrienți dificil de găsit în mod normal în orez, precum beta-carotenul, contribuind la păstrarea unei vederi bune pentru miliarde de oameni.

Cercetătorii lucrează și la îmbunătățirea nutrienților naturali ai legumelor care se pierd în procesul de gătire termică. De exemplu broccoli, prin procesul de gătire pierde un element esențial ce ajută la reducerea și încetinirea bolilor cronice. Cu ajutorul biotehnologiilor, putem să prăjim, să coacem, să amestecăm, să facem orice dorim și să obținem toți nutrienții esențiali ce se găsesc în aceste super-alimente.

4. Gusturi internaționale

Turismul continuă să crească și odată cu asta, papilele noastre gustative au devenit internaționale. Pe măsură ce noi - și mâncarea noastră – ajunge dintr-un colț al lumii în altul, avem nevoie de surse de combustibil regenerabil pentru a ne satisface dorințele de aventură.

Companiile lucrează la dezvoltarea mai multor tipuri de combustibil regenerabil. Unul dintre acestea este SAF, un înlocuitor curat pentru combustibilii cu jet fosil. Aceste tipuri de combustibili tind să fie obținute din deșeuri agricole, sau uleiuri uzate de origine biologică în loc de petrol ce are o acțiune nocivă asupra mediului.

2020 este anul sănătății plantelor la nivel mondial, dar este considerat și anul biotehnologiilor moderne implicate în satisfacerea necesarului de alimente la nivel mondial.

Articol preluat și tradus de pe croplife.org. 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact