TOP 10 modalități prin care poți proteja biodiversitatea

Protejarea biodiversității nu este doar responsabilitatea fermierilor. Protejarea habitatelor naturale este responsabilitatea noastră, a fiecăruia dintre noi. Există mai multe modalități prin care putem proteja biodiversitatea.

1. Conservă sursele de apă

Sursele de apă proaspătă sunt esențiale pentru biodiversitate. Poți contribui la păstrarea biodiversității prin reducerea cantității de apă pe care o folosești zilnic. Poți face un duș în 5 minute sau poți să oprești apa atunci când speli vasele sau când te speli pe dinți. În prezent, oamenii de știință din industria de protecția plantelor dezvoltă soiuri și hibrizi de plante care sunt capabile să își atingă potențialul de producție maxim prin utilizarea unei cantități minime de apă.

2. Reutilizează și reciclează

Reciclarea reduce poluarea prin scăderea consumului de energie, electricitate și apă. De asemenea, sunt eliminate costurile necesare depozitării deșeurilor. Poți recicla sticlă, carton, hârtie, plastic dar și haine, electrocasnice sau baterii.

Industria de protecția plantelor derulează, în întreaga lume programe de reciclare a ambalajelor produselor de protecția plantelor. În ultimii 13 ani, programele din întreaga lume au colectat și reciclat aproape 800.000 de tone de ambalaje de pesticide. Aceasta cantitate este echivalentul greutății a 100 de turnuri Eiffel.

3. Ajută fermierii

Agricultorii joacă un rol cheie în conservarea biodiversității. Cu ajutorul biotehnologiei și al științei plantelor, fermierii pot cultiva mai multe plante și pot obține o cantitate mai mare de alimente folosind aceeași suprafață de teren. Acest lucru înseamnă păstrarea habitatelor naturale, prin reducerea necesității de a transforma aceste habitate în terenuri agricole.

4. Cultivă și consumă fructe și legume obținute local

Cultivă plante adaptate zonei în care locuiești. Selectarea soiurilor și hibrizilor potriviți pentru zona de cultură contribuie la protejarea biodiversității și la susținerea ecosistemul din mediul rural.

5. Cumpără alimente produse local

Fie ca alegi ca sursă de aprovizionare ferma din apropierea locuinței sau alegi să mergi la piață, cumpără întotdeauna produse obținute local. În acest fel ajuți fermierul, te aprovizionezi cu produse proaspete și ai posibilitatea să afli cum a fost obținută mâncarea ta.

6. Protejează polenizatorii

Albinele alături de alți polenizatori sunt responsabili pentru polenizarea a peste 90% din speciile de plante și contribuie la obținerea a mai mult de 35% din alimentația mondială. Pentru că albinele sunt amenințate și de acarienii Varroa, oamenii de știință din domeniul protecției plantelor au dezvoltat produse inovatoare, ajutându-i pe fermieri să controleze mai eficient acarienii și să protejeze populațiile de albine.

Oferă-le polenizatorilor o sursă de hrană suplimentară. Dacă stai la curte, poți planta o varietate de flori sălbatice sau native care înfloresc tot timpul. În acest fel, asiguri o masă copioasă pentru albine și pentru alți polenizatori indiferent de sezon.

7. Protejează habitatele naturale

Intervenția omului asupra pământului poate avea un impact puternic asupra biodiversității. Protejează habitatele naturale, nu călca florile sau culturile. Atenție, habitatele naturale se întâlnesc la tot pasul, în iarbă, în poiana cu flori sau pe cărări de munte.

8. Mergi pe jos

Schimbările climatice pot avea consecințe majore asupra biodiversității. Poți reduce amprenta de carbon dacă iei autobuzul sau alegi să mergi pe jos. O astfel de atitudine contribuie la protejarea mediului prin reducerea poluării.

Oamenii de știință din industria de protecția plantelor lucrează în fiecare zi pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Un exemplu în acest sens este dezvoltarea și implementarea lucrărilor de conservare în ferme. Aceste lucrări îi ajută pe fermieri să utilizeze o cantitate mai mică de combustibil prin efectuarea unui număr mai mic de lucrări și tratamente. Astfel activitatea agricolă contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

9. Mergi într-o vizită la Gradina Botanică

Grădinile botanice sunt excelente habitate pentru conservarea biodiversității, deoarece oamenii de știință pot cultiva și studia plantele în habitatele lor naturale. O vizită la Gradina Botanică te va ajuta să înțelegi cât de bogată este biodiversitatea din țara noastră.

10. Implică-i și pe cei din jurul tău

Dacă tu ești conștient de importanța biodiversității și faci tot ce poți pentru a o proteja este indicat să transmiți aceste informații și celor din jurul tău. Educarea oamenilor cu privire la importanța conservării biodiversității crește gradul de conștientizare a publicului asupra problemei. Pe măsură ce gradul de conștientizare a publicului crește, oamenii devin mai implicați în grija pentru mediul înconjurător.

Informațiile au fost preluate și traduse de pe croplife.org.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact