Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru diversitatea agricolă

Janusz Wojciechowski, Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală este de părere că diversificarea producției în ceea ce privește obținerea de produse alimentare este esențială pentru a consolida agricultura europeană și pentru a crea, în următorii ani, modele de afaceri reale pentru fermieri.

Prezent în cadrul unui eveniment organizat de către EURACTIV care a avut ca temă principală schimbările climatice și influența acestora asupra securității alimentare, comisarul polonez a avertizat despre riscurile concentrării aceluiași tip de producție în aceleași zone din Europa și din lume.

„Diversitatea agricolă este foarte importantă și vom sprijini fermierii care decid să nu aibă o singură direcție de producție”, susține Janusz Wojciechowski.

Pentru comisarul european, diversificarea producției joacă un rol major în reducerea expunerii la crizele economice declanșate de dependența excesivă față de partenerii economici din afara Uniunii Europene.

„Unele sectoare din agricultură se aprovizionează cu materii prime pentru hrana animalelor din Europa, alte sectoare sunt dependente de importuri, sau de hrana furnizată de oceane, altele de lucrătorii sezonieri ce vin din afara Uniunii Europene, în timp ce alte sectoare depind de piața din China pentru desfacerea producției. Aceste lucruri nu sunt benefice pentru securitatea alimentară a Europei”, a spus Wojciechowski.

Potrivit comisarului european Uniunea Europeană ar trebui să depună mai mult efort pentru a garanta diversificarea agriculturii în viitor. De asemenea, o parte din bugetul pe termen lung propus de UE și din planul de redresare economică sunt parțial dedicate acestui scop. „Acum există un buget care va transforma agricultura noastră în una mai rezistentă la crize și mai diversificată”, a concluzionat Janusz Wojciechowski.

Strategia De la fermă la consumator depășește granițele Europei

Strategia De la fermă la consumator urmărește să transforme sistemul alimentar al Uniunii Europene într-o forță ce pune în mișcare sustenabilitatea mondială și conduce către o tranziție globală prin „alianțe verzi” și politici comerciale.

„Unul dintre aspectele pe care le-am învățat ca urmare a efectelor generate de schimbările climatice este faptul că nu putem avea un plan pentru o singură parte a lumii”, a spus Agnes Kalibata, președintele Alianței pentru o revoluție verde în Africa (AGRA).

Președintele Alianței pentru o revoluție verde în Africa a salutat reînnoirea parteneriatelor private, deoarece partenerii globali îi pot ajuta pe fermieri să aibă acces la noile piețe și pot să le ofere tot ce au nevoie pentru a putea produce eficient.

Jeroen Douglas, director executiv la Solidaridad Network, și-a exprimat aprecierea pentru „pachetul de stimulare” al Comisiei Europene în ceea ce privește asigurarea sustenabilității alimentare, dar a recunoscut că Europa va continua să importe produse alimentare din țările terțe, în ciuda aspirației de a se baza mai mult pe soluțiile provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare.

Sănătatea plantelor este esențială

Pentru Tassos Haniotis, directorul pentru strategie, simplificare și analiză a politicilor din cadrul DG AGRI a Comisiei Europene, marea provocare este generată de identificarea răspunsurilor potrivite la problemele diverse ale sectorului.

„Nu toate regiunile sunt identice, la fel cum nici toate părțile Europei nu seamănă între ele. Nici măcar toate zonele ce aparțin unui stat membru nu sunt la fel. Există terenuri în Europa unde trebuie să utilizezi mai multe îngrășăminte, în timp ce altele au nevoie de o cantitate mai mică”, a spus Haniotis. Acesta a propus Comisiei Europene să se concentreze mai mult asupra sănătății solului și a plantelor. Haniotis susține faptul că UE ar trebui să se bazeze mai mult pe ceea ce știința are de oferit, dar, în același timp, ar trebui să fie conștientă că există lacune semnificative în cunoaștere și în ceea ce privește transferul de cunoștințe între statele membre ale Uniunii Europene. 

Agricultura organică

Wojciechowski a subliniat faptului că promovarea agriculturii ecologice ar trebui să fie „una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene pentru următorii 7-10 ani”. Acesta a confirmat faptul că se pregătește un plan de acțiune până la sfârșitul acestui an pentru a găsi instrumentele financiare necesare pentru a stimula agricultura ecologică, dar și pentru a crește cererea de produse ecologice din partea consumatorilor.

Articol preluat și tradus de EURACTIV.




Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact