Măsurile de siguranță și comportamentul responsabil - esențiale pentru munca în agricultură

Sfatul AIPROM pentru fermieri 

Sub umbrela proiectului Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor (SUI) și a campaniei de informare #CuSauFără #pesticide #WithOrWithout, AIPROM continuă în lunile august și septembrie campania de educare și informare SFATUL AIPROM.

Astfel, în următoarele două luni, vom derula o campanie de informare a fermierilor cu privire la utilizarea echipamentului de protecție. Unul dintre obiectivele campaniei este de a implica fitofarmaciștii în  informarea fermierilor despre avantajele purtării echipamentului individual de protecție - EIP, precum și despre riscurile la care se supun dacă nu îl folosesc.

De asemenea, pentru a-i încuraja pe fermieri să poarte EIP, iar pe fitofarmaciști să se implice, vom organiza un concurs pe pagina oficială de Facebook a AIPROM. Detalii despre regulament, perioadă concurs și premii, aici.

Rubrica SFATUL AIPROM, lansată în februarie 2018, are scopul de a oferi fermierilor români exemple de bune practici în utilizarea produselor de protecție a plantelor.

PURTAREA ECHIPAMENTULUI DE PROTECȚIE PENTRU FERMIERI – UN GEST RESPONSABIL FAȚĂ DE PROPRIA PERSOANĂ

Una dintre meseriile în care se recomandă purtarea echipamentului individual de protecție, alături de cea de pompier, laborant, chimist, medic sau mecanic este cea de fermier.

Cei mai mulți dintre fermierii români știu că purtarea echipamentului de protecție este recomandată atunci când manevrează sau aplică produse de protecția plantelor, dar majoritatea omit să pună în practică această recomandare.

În general, fermierii români și angajații acestora manifesta o atitudine foarte degajată cu privire la aceste aspecte care privesc responsabilitatea față de propria lor persoană.

Din practica echipei AIPROM pe teren, am întâlnit situații în care este ignorată complet sau parțial importanța purtării EIP, fie pentru că cei care ar trebui să se protejeze consideră echipamentul incomod, fie pentru că nu au avut nicio neplăcere atunci când au manevrat produse de protecția plantelor - PPP. Dar știm deja că prevenția este mai bună decât tratarea. 

De ce să porți echipament de protecție?

EIP este special conceput pentru a proteja toate părțile corpului: ochi, cap, față, mâini, picioare atunci când fermierii manevrează sau utilizează PPP.

Purtarea echipamentului de protecție contribuie la prevenirea potențialelor accidente. Este bine ca fermierii să adopte un comportament responsabil și să țină cont de faptul că incidentele pot fi evitate dacă potențialele riscuri sunt luate în calcul și gestionate corespunzător.

Leziunile oculare sunt principala cauză a orbirii celor care lucrează cu substanțe chimice în agricultură. Pentru a evita acest risc, există soluție la îndemâna fiecărui fermier – ochelarii de protecție. Studiile arată că ochelarii de protecție, prevăzuți cu orificii de ventilație (care acoperă inclusiv zonele laterale ale ochilor) reduc cu 90% riscul de contaminare.

• Expunerea îndelungată în aerul contaminat cu praf, vapori, lichide sau aerosoli înseamnă creșterea riscului de a fi declanșate alergii sau chiar boli pulmonare. Utilizarea unei măști de protecție reduce semnificativ acest risc.

• Protecția capului în timpul lucrărilor agricole este, de asemenea, foarte importantă. Purtarea unei șepci sau pălării impermeabile, cu boruri largi, care să protejeze capul și fața și să reducă riscul contuziilor sau arsurilor. Astfel, o șapcă sau o pălărie protejează operatorul și de intemperii, dar și de contactul accidental cu produsele chimice utilizate.

• Mâinile rămân cele mai expuse părți ale corpului atunci când fermierii manevrează PPP. Așadar, folosirea mănușilor potrivite elimină absorbția cutanată, dar și riscul de răniri minore.

• Îmbrăcămintea potrivită este și ea o componentă foarte importantă a EIP. Protejarea corpului cu un combinezon de protecție, purtat peste hainele obișnuite de lucru oferă o protecție suplimentară atunci când se amestecă sau se aplică tratamentul cu produse de protectia plantelor.

• Încălțămintea este, de asemenea, o componentă importantă a EIP. O pereche de bocanci sau cizme din cauciuc sau neopren cu talpă cât mai rezistentă reprezintă tipul de încălțăminte adecvat pentru fermieri atunci când utilizează PPP. Cizmele și bocancii oferă protecție completă piciorului.

SFAT: După fiecare purtare, EIP trebuie curățat, după cum urmează: 

1. Spălarea cizmelor sub jet de apă, când încă purtați mănușile;

2. Spălarea combinezonului de protecţie;

3. Spălarea mănuşilor;

4. Curăţarea vizierelor şi ochelarilor de protecţie;

5. Curăţarea măştilor respiratorii/aruncarea celor de unică folosință;

6. La final, spălarea mâinilor și feței cu apă și săpun.


EIP trebuie depozitat separat de celelalte haine și înlocuit atunci când nu se mai află în bune condiții (uzat, găurit, deteriorat).

IMPORTANT : Nu se recomandă spălarea echipamentului individual de protecție în mașina de spălat, ci sub un jet de apă, fără a intra în contact cu celelalte haine!

De dumneavoastră cine are grijă? Protejați-vă singuri adoptând metode simple și eficiente! Pentru siguranța personală și a angajaților din fermă, țineți cont de aceste sfaturi!

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact